Tuesday, December 13, 2011

ADRUJA WIJAYAMALA SINGA - PUTERI WIRAWATI MELAYU YANG DILUPAKAN.

Buku 101 Puteri Dunia Melayu - Sejarah dan Legenda.
Riwayat sejarah di negeri Kelantan ada menyebut tentang kisah seorang puteri raja yang sangat masyhur namanya di bumi Semenanjung Tanah Melayu. Suatu ketika dahulu, puteri Melayu ini bukan sahaja telah mengangkat martabat bangsa Melayu di mata dunia, malah baginda juga turut berjaya membuktikan kemampuan kaum wanita ketika di medan perang mahupun dalam seni mempertahankan diri.

Demi mempertahankan kemerdekaan dan kedaulatan Semenanjung Tanah Melayu dari dijajah oleh pihak musuh, puteri Melayu ini telah bertindak memenggal kepala salah seorang raja Siam (Thai) yang zalim. Ini sekaligus menjadikan nama baginda begitu gah dalam sejarah bangsa Melayu.

Walau bagaimanapun, kebanyakan rakyat Malaysia hari ini TIDAK lagi mengenali puteri Melayu ini. Lebih memilukan, sejarah hidup dan pengorbanan besar puteri Melayu ini hampir dilupakan oleh bangsa Melayu itu sendiri. Ada yang mengatakan, terdapat pihak-pihak tertentu yang sengaja mahu melenyapkan nama puteri Melayu ini dari catatan sejarah demi kepentingan mereka.

Syabas diucapkan kepada Nisriwani Yahaya, Syed Zulflida S.M. Noor dan Dato’ Dr. Adi Haji Taha. Ketiga-tiga tokoh dari Malaysia ini telah mengambil inisiatif untuk mengumpul dan menyusun kembali kisah-kisah riwayat dan sejarah hidup puteri Melayu kebanggaan bangsa kita ini.

Semoga hasil usaha mereka akan dapat mengharumkan kembali nama puteri Melayu ini sebelum ianya luput dari ingatan anak cucu bangsa Melayu di masa akan datang. Berikut adalah kisahnya...

PENGENALAN
Adruja Wijayamala Singa.
Adruja Wijayamala Singa (1335-1345 Masihi) berasal dari Grahi - sebuah negara kota dan negara persekutuan Melayu yang terletak di utara Semenanjung Tanah Melayu. Baginda merupakan puteri kesayangan kepada Raja Sang Tawal atau Sultan Muhammad (1267-1335), Maharaja Grahi yang ketiga. Tahun kelahiran dan nama bonda puteri Melayu ini tidak diketahui. Adruja dilahirkan dan membesar di Kota Grahi, iaitu ibu kota kerajaan Grahi.

Adruja mempunyai empat orang saudara kandung, iaitu dua lelaki dan dua perempuan. Mereka ialah Raja Bharubhasa, Raja Singhadiraja, Puteri Cendana dan Puteri Linang Cahaya. Oleh kerana Adruja memiliki sifat keperibadian yang tegas dan garang, rakyat Grahi yang berketurunan Melayu-Hindu telah menggelar puteri Melayu ini sebagai ‘Dewi Durga’.
Carta keluarga Adruja Wijayamala Singa. 
(Sila klik gambar di atas untuk melihat dengan lebih jelas).
Lebih menarik lagi, Adruja merupakan keturunan Srimat Trailokyaraja Maulibhusana Warmadewa, Maharaja Srivijaya-Malayu (Palembang-Jambi) dari dinasti Mauli. Menurut manuskrip Sejarah Melayu (Sulalatus Salatin), nama sebenar maharaja tersebut ialah Demang Lebar Daun. Nama 'Adruja Wijayamala Singa' dikatakan berasal dari bahasa Sanskrit, di mana:
 • ‘Adruja’ ialah kependekan bagi sebutan “adhi raja” yang bermaksud raja yang besar, mulia, tinggi darjatnya, yang utama, yang terbaik dan pemuka pasukan perang;
 • ‘Wijayamala’ pula merujuk kepada sejenis bunga seroja sakti yang dikatakan dapat menghidupkan orang mati; manakala
 • ‘Singa’ pula merupakan satu variasi bagi sebutan “simha” yang bermaksud singa - raja segala haiwan.
Carta salasilah leluhur atau nenek-moyang Adruja Wijayamala Singa.
(Sila klik gambar di atas untuk melihat dengan lebih jelas).
KEHIDUPAN AWAL

Adruja dilahirkan pada zaman di mana Grahi sedang menghadapi ancaman perang dari kerajaan Siam Sukhothai yang diperintah oleh Raja Rama Khamhaeng (1237/47-1317). Raja yang berketurunan Siam (atau Thai) ini merupakan seorang yang sangat zalim.
Kedudukan Grahi (atau juga dikenali sebagai Jawaka)
terletak di kawasan utara Semenanjung Tanah Melayu.
(Sila klik gambar di atas untuk melihat dengan lebih jelas).
Raja Rama Khamhaeng dikatakan mahu meluaskan tanah jajahannya ke arah selatan (Semenanjung Tanah Melayu) tetapi telah dihalang oleh nenda Adruja yang bernama Raja Sakranta atau Raja Aminuddin (1253-1267). Setelah Raja Sakranta mangkat, takhta kerajaan Grahi telah diserahkan kepada ayahanda Adruja yang bernama Raja Sang Tawal (Sultan Muhammad).

Sebagai Maharaja Grahi yang baharu, Raja Sang Tawal telah mengarahkan supaya dibina sebuah kota yang teguh demi menghalang tentera Siam Sukhothai dari menceroboh masuk ke Semenanjung Tanah Melayu. Setelah siap, kota tersebut diberi nama Kota Grahi.

Sejak dari usia kanak-kanak lagi, Adruja dikatakan pandai menunggang kuda dan bermain senjata seperti kelewang. Meskipun perilaku baginda menyerupai lelaki, namun Adruja dikatakan amat menyukai wangian kayu cendana yang telah dicampurkan ke dalam minyak wangi yang diperbuat daripada bunga melur. Ia adalah satu kesukaan khas yang menunjukkan bahawa Adruja masih ada sifat kewanitaan.
Adruja menyukai wangian yang diperbuat
daripada bunga-bungaan dan kayu-kayan.
PEMBAWA BENDERA GRAHI

Setelah umurnya mencecah belasan tahun, Adruja sentiasa menjadi pembantu ayahandanya di medan perang. Puteri tersebut biasanya dibenarkan membawa bendera kerajaan Grahi ketika Raja Sang Tawal pergi berperang dengan tentera Siam Sukhothai. Pengalaman berada di medan perang telah membantu Adruja membiasakan diri dengan melihat keganasan perang dalam segala aspek.

Setelah perang berakhir, Adruja akan membantu membalutkan luka dan memberi minuman kepada mana-mana tentera ayahandanya yang cedera. Melihatkan keadaan tentera Grahi yang kurang semangat juang serta rakyatnya yang sentiasa berundur, maka tergeraklah di hati puteri tersebut untuk membentuk satu pasukan khas yang terdiri dari kaum wanita.

Selain untuk membantu kaum lelaki di medan perang, tujuan pasukan khas wanita tersebut ditubuhkan adalah untuk membela nasib kaum wanita Melayu di Grahi yang sering diperkosa oleh tentera Siam Sukhothai tatkala mereka menyerang kampung-kampung yang jauh dari Kota Grahi. Selain itu, Adruja juga mahu membuktikan bahawa kaum wanita juga setanding dengan kaum lelaki walaupun di medan perang.

SYARAT PERKAHWINAN
Gambaran wajah dan pakaian yang
dipakai oleh Adruja Wijayamala Singa.
Cadangan Adruja untuk membentuk satu pasukan khas wanita telah diusulkan kepada ayahandanya, Raja Sang Tawal. Pada mulanya, Raja Sang Tawal enggan memperkenankan cadangan puterinya itu kerana tugas kaum wanita pada zaman tersebut hanya terhad kepada kerja memasak dan membantu merawat kecederaan tentera di medan perang sahaja.

Namun begitu, Raja Sang Tawal berubah fikiran dengan serta-merta setelah mengenangkan tindakan puteri kesayangannya itu yang pernah beberapa kali mempertahankan bendera kerajaan Grahi ketika di medan perang. Raja Sang Tawal akur lalu memperkenankan cadangan Adruja itu.

Pada masa yang sama, baginda cuba untuk menyelamatkan Adruja dengan mengahwinkan puteri tersebut. Walau bagaimanapun, Adruja terus menolak rancangan ayahandanya itu dengan berkata:

"Ayahanda mahu kahwinkan anakanda? Tidak! Sesiapa yang mahukan
anakanda, sila bertarung senjata satu lawan satu. Jika menang, boleh".
 
Melihatkan ketegasan dan kedegilan puteri tersebut, akhirnya Raja Sang Tawal terpaksa mengalah dan mengikut sahaja kehendak puterinya itu.

LAHIRNYA PASUKAN SERI WIJAYAMALA

Setelah cadangan tersebut diperkenankan oleh Raja Sang Tawal, maka Adruja pun berusaha untuk membentuk sebuah pasukan khas yang dianggotai kaum wanita. Baginda mula mencari mana-mana perempuan yang mahu menyertainya.

Oleh kerana golongan perawan telah menolak ajakannya, maka dicari pula segala janda muda yang kematian suami di medan perang. Ada di kalangan kumpulan janda muda tersebut yang membantah atas alasan - berperang bukanlah kerja kaum wanita. Jawapan tersebut telah membuatkan Adruja murka, lalu menengking mereka dengan berkata:

“Cis! Semua kamu nak serahkan kepada lelaki. Sekarang, apa dah jadi kepada kamu?
Hidup tercungap-cungap, merempat, harapkan belas kasihan orang. Bagaikan pengemis!
Lebih baik kalian ku latih agar dapat berperang. Bahkan lebih berani daripada bapa-bapa
dan abang-abang kamu yang takut menghadapi gajah Sukhothai hingga kecut pelir mereka.
Inilah masanya kalian menuntut bela agar tenteram roh mereka yang sudah pergi.
Beta tak dapat memberikan harta kepada kalian. Tetapi ingat! Ketika kalian mati,
kalian akan mati syahid kerana mempertahankan agama dan negara kalian.
Itulah janji bagi orang Islam, agama yang baru kamu anuti sekarang.
Insyallah, kalian akan dikenang sebagai bunga-bunga suci
di medan perang di dalam sejarah Grahi.”

Setelah mendengar kata-kata puteri tersebut, maka kumpulan janda muda tersebut akhirnya bersetuju untuk menyertai pasukan khas yang dipimpin dan dilatih sendiri oleh Adruja. Pasukan khas tersebut diberi nama Seri Wijayamala.

Adruja telah berusaha mendapatkan segala bekalan senjata untuk pasukan khasnya. Baginda telah menempah senjata ringan dengan mengarahkan agar dibentuk busur panah yang kecil tetapi lebih cekap. Selain itu, puteri tersebut juga telah membeli puluhan ekor kuda, kain serta keperluan wanita dari para saudagar Arab dan Turki di pelabuhan yang berhampiran dengan Kota Grahi. Dari mereka jugalah, Adruja mempelajari bahasa Arab dan Turki.
Kuda putih milik Adruja Wijayamala Singa yang dinamakan
Halilintar sentiasa mengiringi puteri tersebut ketika di medan perang.
Selain itu, Adruja juga telah membeli seekor kuda putih untuk dirinya sendiri. Kuda tersebut diberi nama Halilintar dan ianya sentiasa mendahului sesiapa sahaja, termasuklah pelatih Adruja yang berbangsa Turki bernama Inologlu.

SERI WIJAYAMALA BERSEDIA

Pada suatu hari, Adruja Wijayamala Singa masuk menghadap Raja Sang Tawal yang sedang sibuk bermesyuarat dengan para panglima perang. Ketika itu, mereka sedang melihat selembar peta. Setelah salam diberi, Adruja terus membuka daun-daun tingkap istana lalu mengajak Raja Sang Tawal dan para panglima perang supaya melihat ke luar tingkap. Puteri itu seraya berkata:

“Itulah pasukan khas patik. Hanya 41 orang. Kebanyakannya janda dan
hamba abdi serta budak suruhan, untuk berperang bersama ayahanda kelak”.

Setelah melihat pasukan khas tersebut, para panglima bertanya kepada Adruja tentang kemampuan mereka - sama ada mereka mampu memikul tombak serta memanah atau pun tidak. Malah, ada juga di antara mereka yang memperlekehkan kemampuan pasukan khas tersebut dengan tersengih-sengih dan ketawa kecil.

Tindakan para panglima tersebut telah membuatkan dada Adruja membara, lalu ditariknya salah seorang dari kumpulan panglima tersebut dan membawanya ke ruang tingkap. Adruja segera memberi arahan kepada Puspa, salah seorang pengikutnya yang berdiri puluhan ela di bawah istana supaya terus memanah panglima tersebut.

Anak panah yang dilepaskan Puspa berdesing membelah udara lalu melekat pada daun tingkap - hanya sejengkal dari muka panglima tersebut. Adruja lantas berkata kepada para panglima yang memperlekehkan pasukan khasnya:

“Jika itu belum memuaskan kalian, silalah tunggu di tingkap itu untuk perintahku yang kedua”.
 
Tindakan berani Adruja dan pengikutnya, Puspa telah menyebabkan semua orang terdiam. Adruja terus menyembah Raja Sang Tawal lalu turun dari istana. Menurut catatan sejarah, peristiwa tersebut berlaku pada tahun 1317 Masihi.

SERI WIJAYAMALA BERTINDAK

Pada suatu hari, angkatan tentera Siam Sukhothai telah mula bergerak ke arah selatan untuk menyerang kerajaan Grahi dan ibu kotanya, Kota Grahi. Pada asalnya, penduduk Kota Grahi sememangnya sudah lama bersedia untuk menghadapi serangan dari tentera Siam Sukhothai. Walau bagaimanapun, penantian yang terlalu lama telah menyebabkan mereka menjadi leka.
Kedudukan Kota Grahi dipercayai terletak 
di daerah Chaiya, wilayah Surat Thani, Thailand.
Namun begitu, Adruja dan pasukan khas Seri Wijayamala sentiasa bersiap sedia. Sifat waspada mereka telah berhasil apabila pada suatu malam, salah seorang pengawalnya telah ternampak panah berapi menembusi angkasa. Pengawal tersebut lantas memaklumkan kepada Adruja mengenai sebuah kampung di sebelah utara yang mula diserang oleh tentera Siam Sukhothai.

Dengan serta-merta, Adruja dan semua anggota pasukan khas Seri Wijayamala berlengkap lalu menunggang kuda mereka dan menyerbu keluar mengikut rakan-rakan yang membawa obor. Setelah tiba, Adruja mendapati tentera Siam Sukhothai sedang mengganas. Mereka membakar kampung, membunuh segala lelaki dan mengheret wanita keluar dari kampung itu.

Seorang panglima Siam Sukhothai telah merebahkan seorang perempuan muda ke tanah untuk mencabulnya. Melihat keadaan tersebut, Adruja segera menebas leher panglima tersebut dengan kelewang panjang miliknya yang dinamakan Kilatan. Kemudian, baginda seraya memberi arahan kepada pasukan Seri Wijayamala:

“Bunuh kesemuanya! Jangan biarkan seekor pun terlepas! Cincang yang masih bernafas!”

Arahan tersebut segera dipatuhi. Ada di kalangan para pengikut Adruja yang mengalami muntah-muntah serta pengsan setelah melihat darah, kepala musuh terpelanting dan terdengar jeritan tatkala musuh disembelih.

Pada malam itu, Adruja berjaya menyelamatkan ramai wanita Melayu. Tiada seorang pun tentera Siam Sukhothai yang berjaya pulang ke markas mereka. Adruja dan para pengikutnya pula hanya mengalami luka-luka kecil. Mereka berjaya membuktikan kecekapan mereka di medan perang.

DENDAM RAMA KHAMHAENG

Semua pihak di negeri Siam Sukhothai telah mula berasa gentar setelah angkatan perang mereka tidak pulang ke markas. Namun begitu, tidak sedikit pun terguris di hati Raja Rama Khamhaeng walaupun telah kehilangan ratusan tenteranya.

Sebaliknya, raja zalim itu telah mengambil keputusan untuk menyerang Grahi dan Kota Grahi sekali lagi. Pada kali ini, baginda sendiri yang akan mengetuai bala tenteranya.
Patung Rama Khamhaeng, Raja Siam Sukhothai
yang dibina di wilayah Sukhothai, Thailand.
Sementara di Kota Grahi pula, Raja Sang Tawal telah mendapat maklumat mengenai bala tentera Siam Sukhothai yang sudah menghampiri sempadan Grahi. Baginda segera mengarahkan semua menteri dan panglima perang (kecuali Adruja Wijayamala Singa) datang berunding.

Selesai mesyuarat, Raja Sang Tawal telah menitahkan supaya Adruja tinggal di dalam Kota Grahi sementara baginda dan para tentera Grahi keluar menentang musuh. Arahan ayahandanya itu telah membuatkan Adruja berasa begitu geram kerana tidak dibenarkan untuk turut serta berperang.

Selepas Raja Sang Tawal dan para tenteranya keluar dari Kota Grahi untuk menentang tentera Siam Sukhothai, seorang perempuan penduduk kota yang mengenali Adruja datang bertanya:

“Wahai Dewi Durga, kenapa tidak turut serta?”

“Raja fikir aku perempuan biasa. Layak menunggu di dalam kota sahaja”.

Kata Adruja kepada perempuan tersebut. Lantas perempuan tersebut berkata:

“Tapi… kami dengar cerita dari orang Tuan Puteri sendiri,
banyak kampung di utara Grahi telah Tuan Puteri selamatkan”.

Setelah mendengar kata-kata perempuan tersebut, maka tersenyumlah sang puteri seorang diri. Adruja mula menyedari bahawa perihal itu tidak pernah dilaporkan kepada Raja Sang Tawal dan sememangnya ingin dirahsiakan.

KOTA GRAHI DISERANG LAGI

Sepanjang pagi tersebut, Adruja berasa gelisah. Tatkala tengah hari pula, nalurinya mengatakan ada sesuatu yang tidak kena. Lalu diarahnya Puspa supaya pergi selidik di luar Kota Grahi.

Alangkah terkejutnya Puspa apabila melihat tentera Siam Sukhothai telah berjaya mencerobohi kota. Mereka membunuh dan bertindak ganas terhadap orang-orang tua, kanak-kanak dan wanita di dalam Kota Grahi.

Ternyata Rama Khamhaeng seorang yang licik. Raja tersebut telah membahagikan angkatan tenteranya kepada dua ketumbukan - satu untuk berperang dengan angkatan tentera Raja Sang Tawal di medan perang manakala yang satu lagi pula untuk menyerang Kota Grahi secara senyap dan mengejut.
Contoh pakaian tentera Siam (Thai) ketika zaman kerajaan Sukhothai.
Puspa segera memaklumkan kepada puterinya. Adruja lantas mengarahkan semua anggota Seri Wijayamala bertindak. Kehadiran mereka telah mengejutkan pihak musuh.

“Jahanamkan mereka! Bunuh semuanya! Anak haram jadah! Binatang! Cincang habis!”

Jerit Adruja seraya menghayunkan kelewang panjangnya (Kilatan) sambil memecahkan kepala serta memutuskan tubuh-tubuh musuh. Kemudian, arahan diberikan kepada dua orang rakan seperjuangannya yang bernama Seroja dan Sundari:

“Kau Seroja, panah dari atas kota sana. Kau Sundari, suruh para abdi siapkan kuda kita”.

LELAKI TUA BERTONGKAT DAN TASBIH
Kelab Pemanah Berkuda Adruja telah ditubuhkan oleh
Sheikh Fuad Sheikh Mahmud, seorang penunggang kuda
dari Malaysia demi menghidupkan kembali tradisi kesenian
memanah berkuda Melayu di kalangan generasi muda.
Pencerobohan itu akhirnya berjaya dihindari dan Kota Grahi terselamat. Namun begitu, itulah pertama kali hati Adruja berasa amat hiba dan remuk-redam kerana perbuatan pihak musuh yang amat zalim terhadap orang-orang yang lemah.

Pasukan Seri Wijayamala menangis teresak-esak, sambil mendakap para wanita dan kanak-kanak yang meraung. Air mata Adruja jatuh berlinangan. Adruja mengetapkan bibirnya. Tiba-tiba, datang seorang lelaki tua bertongkat menuju ke arah puteri tersebut lalu berkata dengan sebaknya:

“Tuan Puteri, hamba sudah tua… Tiada tenaga lagi memerangi musuh kita.
Bawalah tasbih hamba ini. Semoga Tuan Puteri mencapai kemenangan
yang luar biasa… Insyallah…. Ucaplah, ‘Ya Jabbar Ya Qahhar’…”.

Lelaki tua bertongkat itu mengucup tangan Adruja lalu pergi dari situ. Belum sempat sang puteri mengucapkan terima kasih, para anggota Seri Wijayamala sudah mengerumuninya dan bersiap-sedia. Adruja memberi arahan kepada pasukan Seri Wijayamala:

“Wahai pasukanku, Seri Wijayamala… Lilitlah rambutmu dengan kain hijau
seperti serban yang dipakai ayahmu, suamimu atau saudaramu yang pergi berjuang
demi agama dan tanah air. Aku tahu, tentera ayahanda sedang terpukul teruk.
Aku juga tahu, hari ini Rama Khamhaeng turut memimpin tenteranya.
Hari ini hari penentuan! Puspa, lilitkan serban kuning ini ke kepalaku.”

Tiba-tiba, kedengaran laungan azan berkumandang di atas kota. Suara seorang tua - dipercayai lelaki tua bertongkat yang memberi tasbih kepada Adruja sebentar tadi. Adruja segera memakai tasbih tersebut di lehernya dan terus menunggang kuda putihnya yang bernama Halilintar.
Adruja memakai tasbih pemberian seorang lelaki tua bertongkat di lehernya.
Selesai sahaja azan, Adruja melaungkan ungkapan “Allahuakbar” yang kemudiannya disambut oleh semua yang hadir. Semua wirawati Seri Wijayamala terus memecut kuda yang menderu keluar dari kota bagai angin taufan. Tanpa menoleh ke belakang lagi, pasukan khas tersebut terus memacu kuda di belakang ketua mereka - Adruja Wijayamala Singa.

TUMBANGNYA RAMA KHAMHAENG
           
Benarlah jangkaan Adruja. Di medan perang, segala pasukan bergajah Siam Sukhothai sedang meredah dan merempuh apa sahaja di hadapan mereka. Orang dan kuda habis dibelit dengan belalai, dipijak dengan kaki atau dirodok oleh gading gajah.

Lima anggota Seri Wijayamala telah bersiap-sedia dengan tombak bercangkuk. Mereka turut dibantu oleh pasukan berpanah dan pasukan yang memakai kusa - sejenis alat yang ditakuti gajah.
Contoh gambar kusa - sejenis alat yang digunakan
pada zaman dahulu untuk mengawal dan menakutkan gajah.
Sementara itu, Puspa pula diarahkan untuk memegang bendera khas Adruja Wijayamala Singa, iaitu corak helang merah berlatarkan kuning. Tiba-tiba, mata Puspa terpandang ke arah pasukan bergajah Siam Sukhothai yang juga mengibarkan bendera pihak musuh.

“Tuan Puteri! Itu dia, Rama Khamhaeng!”

Adruja terus memecut kuda putihnya ke arah gajah hitam khas milik Rama Khamhaeng tanpa menghiraukan segala hiruk-pikuk di sekitarnya. Api kemarahan dari lubuk hati Adruja telah mengalir ke tangannya yang menggenggam erat Kilatan yang berkilauan disambar matahari petang.

Adruja mengarahkan pasukan berpanahnya supaya memanah semua askar di sekeliling Rama Khamhaeng. Setelah kesemuanya mati terbunuh, baginda lantas mengarahkan pengikutnya supaya membaling tombak ke arah Rama Khamhaeng. Beberapa tombak telah terkena pada tubuh raja tersebut lalu meragut nyawanya. Jasadnya terkeluar dari rengga gajah lalu jatuh rebah ke bumi.
Setiap gajah perang biasanya dilengkapi dengan
rengga gajah yang dipasang di bahagian belakang.
Adruja dengan pantas terus merodok pusat Rama Khamhaeng dengan Kilatan, lalu ditusuknya ke atas hingga ke tenggorok. Pecahlah jantung dan terburailah segala tali perut dengan semburan darah membuak-buak. Kelewang dicabut, lalu leher raja tersebut ditebas hingga terpisahlah kepalanya dari tubuh. Kemudian, Puspa mengambil kepala Rama Khamhaeng dan menancapnya pada hujung tombak lalu diberikan kepada Adruja.

“Heret bedebah ini ke laut! Cincang sesiapa yang cuba menghalang!”

Jerit Adruja kepada pasukan Seri Wijayamala. Dua orang wirawati segera mengangkat kedua-dua belah kaki Raja Siam Sukhothai itu lalu mengheretnya dengan kuda menuju ke pantai.

Perbuatan tersebut telah menyebabkan tentera Siam Sukhothai bersikap seperti orang gila. Mereka cuba untuk mendapatkan kembali kepala Rama Khamhaeng. Adruja dengan segera mencantas dan menebas mereka. Para tentera Siam Sukhothai yang cuba mendapatkan badannya pula terus dipanah oleh pasukan berpanah Seri Wijayamala.

“Seroja, bawa balik kepala ini. Biar beta selesaikan saki-baki anjing-anjing ini.”

Para tentera Siam Sukhothai mula hilang semangat setelah menyaksikan kematian raja mereka. Tiada apa yang boleh mereka lakukan selain berlutut meratap menyembah bumi. Itulah hari bencana besar bagi bangsa Siam (Thai) dari negara Sukhothai kerana tidak menjangka yang mereka akan mati dibunuh oleh seorang puteri raja dengan pasukan khas wanitanya yang bengis.

KATA-KATA KERAMAT ADRUJA

Adruja mengarahkan semua wirawati supaya mencantas belalai gajah-gajah milik tentera Siam Sukhothai. Pada mulanya, mereka tidak sampai hati hendak membunuh haiwan-haiwan tersebut. Setelah melihat Adruja sendiri mencantas belalai gajah hitam milik Rama Khamhaeng, akhirnya mereka turut berbuat demikian.
Gajah hitam yang ditunggang oleh Raja Rama Khamhaeng ialah
Elephas maximus indicus - sejenis subspesis gajah Asia.
Habis semua gajah jatuh merempuh pihak musuh. Barisan hadapan tentera Siam Sukhothai yang berlutut meratapi kehilangan raja mereka turut diranap oleh gajah mereka sendiri. Saki-baki tentera Siam Sukhothai yang lainnya habis dibunuh oleh Adruja dan pasukan khas Seri Wijayamala.

Sementara itu, badan Raja Rama Khamhaeng yang sedang diheret ke pantai pula terus ditombak dan dicincang sepanjang jalan sehingga hanya tinggal rangka dan cebisan daging sahaja. Setelah tiba di tepi pantai, badannya dicampak lalu dihanyutkan ke Laut China Selatan.

Perbuatan tersebut dilakukan di hadapan tentera Siam Sukhothai yang mengiringi mayat raja mereka. Akibat terlalu takut, maka larilah saki-baki tentera musuh untuk menyelamatkan nyawa mereka. Inilah kata-kata keramat Adruja Wijayamala Singa:

“Dengan tertebasnya kepala si bedebah ini (Raja Rama Khamhaeng),
maka ku harap bangsa ini (Siam atau Thai) akan tersekat dan tidak
melanda tanah bangsa Melayu (Semenanjung Tanah Melayu) seterusnya,
agar kekallah bangsaku (Melayu) dan agamaku (Islam) zaman-berzaman”.

Setelah berakhirnya perang, pasukan khas Seri Wijayamala membantu rakan-rakan mereka yang tercedera dan membawa mereka pulang ke Grahi. Adruja adalah orang terakhir yang meninggalkan medan perang, ketika merah senja mewarnai langit di sebelah barat. Menurut catatan sejarah, peristiwa Adruja memenggal kepala Raja Rama Khamhaeng ini berlaku pada tahun 1317 Masihi.

ROMBONGAN SAMI BUDDHA

Beberapa bulan kemudian, datanglah rombongan dari negara Siam Sukhothai untuk menebus kembali kepala raja mereka. Rombongan tersebut terdiri daripada puluhan sami berjubah kuning pinang masak, berkepala botak, berkaki ayam sambil membawa 10 pedati berisi emas dan perak. Mereka memohon kepada Raja Sang Tawal untuk bertemu dengan Adruja.
Sekumpulan sami Buddha Siam (Thai) sedang berdoa di dalam sebuah wat di Thailand.
Setelah Raja Sang Tawal tiba di halaman istana bersama Adruja, semua sami berkenaan berlutut lalu menyembah kedua-dua raja dan puteri tersebut. Ketua sami terus menyampaikan hasrat mereka. Setelah kepala Raja Rama Khamhaeng diberikan, mereka terus pulang ke negara Siam Sukhothai sambil meratap.

RUNTUHNYA GRAHI DAN KOTA GRAHI

Ketika saat kemangkatan Raja Rama Khamhaeng, puteranya yang bernama Loethai sedang berada di tanah besar China untuk menghadap Maharaja China. Alangkah terkejutnya Loethai setelah mengetahui ayahandanya mangkat dibunuh oleh seorang puteri Melayu. Setelah pulang ke tanah air, Loethai telah ditabalkan sebagai pemerintah yang baharu dengan gelaran Raja Loethai.

Meskipun mengalami kekalahan teruk, namun pihak Siam Sukhothai tidak pernah belajar dari kesilapan. Sebaliknya, Raja Loethai dan bangsa Siam (Thai) telah bersumpah akan menghapuskan seluruh bangsa Melayu di Semenanjung Tanah Melayu. Mereka nekad mahu menjajah Grahi serta bumi Semenanjung demi menuntut bela di atas kematian Raja Rama Khamhaeng.

Setiap kali pasukan tentera dari kedua-dua belah pihak bertembung di medan perang, tentera Siam Sukhothai sentiasa mencabar pahlawan Melayu untuk beradu ketangkasan satu lawan satu di hadapan kedua-dua angkatan perang.

Adruja adalah individu yang sering dicabar keluar kerana pihak musuh sememangnya berniat mahu membunuh puteri tersebut demi menuntut bela di atas kematian bekas raja kesayangan mereka. Setelah pertarungan hebat satu lawan satu berakhir, hanya Adruja seorang sahaja yang tinggal dengan Kilatan berlumuran darah.
Demi membalas dendam di atas kematian Rama Khamhaeng,
Raja Loethai telah menyerang dan menakluk negara kota Grahi.
Setelah sekian lama bertahan dari serangan tentera Siam Sukhothai, akhirnya kerajaan Grahi dan Kota Grahi jatuh juga pada tahun 1325. Kekalahan tersebut menandakan bermulanya zaman pencerobohan bangsa Siam (Thai) di bumi Semenanjung Tanah Melayu.

PELARIAN PERANG

Kejatuhan kerajaan Grahi dan ibu kotanya, Kota Grahi telah memaksa Raja Sang Tawal berundur ke arah selatan. Pengunduran secara besar-besaran itu turut disertai oleh seluruh kerabat diraja Grahi, para menteri, panglima perang, rakyat jelata dan juga pasukan khas Seri Wijayamala.
Raja Sang Tawal telah membina Kota Mahligai di Langkasuka
sebagai pusat pemerintahan yang baharu setelah tumbangnya
Kota Grahi ke tangan penjajah Siam Sukhothai.
Dari Kota Grahi, Raja Sang Tawal dan rombongan pelariannya telah berundur ke Merdalong. Setelah tiba di Merdalong, mereka menuju pula ke Sanjura. Ketika di Sanjura inilah, Raja Sang Tawal telah mengarahkan supaya dibina sebuah kota di Langkasuka untuk dijadikan sebagai pusat pemerintahan yang baharu.

Setelah siap, kota tersebut diberi nama Kota Mahligai. Raja Sang Tawal dan seluruh ahli keluarganya telah berpindah ke Langkasuka lalu bersemayam di Kota Mahligai. Baginda telah ditabalkan sebagai Raja Langkasuka dan memerintah negeri tersebut selama 10 tahun.

Sebelum Raja Sang Tawal mangkat pada tahun 1335, baginda telah menyerahkan takhta kerajaan Langkasuka kepada salah seorang puteranya iaitu Raja Bharubhasa. Di bawah pemerintahan Raja Bharubhasa inilah, Langkasuka telah bertukar menjadi sebuah kerajaan Islam dan semakin ramai penduduknya yang memeluk Islam.

Pada masa yang sama, Raja Sang Tawal juga telah menganugerahkan sebuah negeri kepada Adruja sebagai mengenang jasa puteri kesayangannya itu yang telah berperang demi tanah air serta mencantas kepala Raja Rama Khamhaeng. Negeri tersebut diberi nama Serendah (Seri Indah) Sekebun Bunga atau nama lainnya, Kisaran Payung.

RAJA PEREMPUAN KISARAN PAYUNG
Raja Sang Tawal (Sultan Muhammad) telah menganugerahkan Serendah (Seri Indah) Sekebun Bunga atau Kisaran Payung kepada Adruja sebagai tanda penghargaan.
Setelah kemangkatan Raja Sang Tawal pada tahun 1335, Adruja Wijayamala Singa telah ditabalkan sebagai pemerintah pertama di negeri Serendah (Seri Indah) Sekebun Bunga atau Kisaran Payung. Pusat pemerintahan negeri tersebut terletak di Kuala Krai (kini Jajahan Kuala Krai di Kelantan). Pasukan khas Seri Wijayamala turut tinggal bersama Adruja.

Dalam tempoh yang singkat, Serendah (Seri Indah) Sekebun Bunga atau Kisaran Payung telah berubah menjadi sebuah negeri yang sungguh indah di bawah pemerintahan Adruja. Baginda juga diberi gelaran 'Cik Siti Wan Kembang' oleh rakyat tempatan.

Lama-kelamaan, gelaran tersebut telah menjadi satu gelaran rasmi bagi semua raja perempuan yang memerintah negeri tersebut. Menurut sumber pensejarahan di negeri Kelantan, Adruja Wijayamala Singa ialah Cik Siti Wan Kembang yang pertama.
Sungai Kelantan adalah satu-satunya jalan keluar masuk bagi Kuala Krai
- ibu kota Serendah (Seri Indah) Sekebun Bunga atau Kisaran Payung.
MANGKATNYA RAJA PEREMPUAN
KISARAN PAYUNG

Selepas 10 tahun memerintah, Adruja Wijayamala Singa mangkat pada tahun 1345. Meskipun makam raja perempuan tersebut tidak pernah ditemui hingga ke hari ini, namun baginda dipercayai telah dimakamkan di sekitar Jajahan Kuala Krai di Kelantan.

Adruja merupakan seorang ratu dara (the virgin queen) kerana baginda tidak pernah berkahwin seumur hidupnya. Ini sekaligus bermakna baginda tidak mempunyai waris keturunan. Oleh sebab itulah, Raja Bharubhasa iaitu saudara kandung Adruja yang juga merupakan Raja Langkasuka telah bertindak mengambil alih negeri tersebut.

Sebagai pemerintah yang baharu, Raja Bharubhasa mula menggunakan gelaran Sultan Mahmud Syah. Kemudian, baginda telah menyerahkan takhta kerajaan Langkasuka kepada saudara kandungnya yang bernama Raja Singhadiraja atau Raja Sulaiman.

Kesultanan Serendah (Seri Indah) Sekebun Bunga atau Kesultanan Kisaran Payung terus diperintah oleh keturunan Raja Bharubhasa (Sultan Mahmud Syah) selama beberapa generasi.
Carta salasilah pemerintah Kesultanan Serendah
(Seri Indah) Sekebun Bunga atau Kesultanan Kisaran Payung.
WARISAN

PASUKAN KHAS SERI WIJAYAMALA 
Adruja Wijayamala Singa atau Cik Siti Wan Kembang I
dikelilingi oleh pasukan khas Seri Wijayamala di balairung seri istana.
Adruja Wijayamala Singa dipercayai merupakan satu-satunya puteri dan raja perempuan di Kepulauan Melayu atau Nusantara yang memiliki pasukan tentera khas wanita. Pasukan khas tersebut diberi nama Seri Wijayamala dan diketuai oleh Adruja sendiri.

Pasukan khas Seri Wijayamala dianggotai 41 orang wanita yang terdiri daripada golongan hamba abdi, budak suruhan dan janda muda yang kematian suami di medan perang. Mereka mahir dalam ilmu ketenteraan, pandai bermain senjata dan menunggang kuda.

KESULTANAN SERENDAH (SERI INDAH) SEKEBUN BUNGA
ATAU KESULTANAN KISARAN PAYUNG
Kesultanan Kelantan Darul Naim yang didirikan oleh Long Yunus
telah menyatukan wilayah dua buah kesultanan terdahulu.
Adruja Wijayamala Singa (atau Cik Siti Wan Kembang I) merupakan pengasas Kesultanan Serendah (Seri Indah) Sekebun Bunga (atau juga dikenali sebagai Kesultanan Kisaran Payung). Kesultanan ini berpusat di Kuala Krai (kini Jajahan Kuala Krai di Kelantan).

Ketika zaman pemerintahan Wan Kembang (atau Cik Siti Wan Kembang II), nama kesultanan tersebut telah ditukar kepada Serendah (Seri Indah) Sekebun Bunga Cerang Tegayung. Pada tahun 1766, kesultanan tersebut lenyap setelah Long Yunus mendirikan Kesultanan Kelantan Darul Naim. 

ASAL-USUL NAMA KELANTAN
Adruja menggunakan kelewang panjang miliknya yang dinamakan
Kilatan untuk memenggal kepala Rama Khamhaeng, Raja Siam Sukhothai.
Terdapat banyak teori yang telah dikemukakan mengenai sejarah asal-usul nama negeri Kelantan. Salah satu teori terbaru menyebut - negeri Kelantan dipercayai mendapat namanya dari nama kelewang panjang milik Adruja Wijayamala Singa (Cik Siti Wan Kembang I) - Raja Perempuan Serendah (Seri Indah) Sekebun Bunga. Nama kelewang panjang tersebut ialah Kilatan.

GELARAN
‘CIK SITI WAN KEMBANG’
Adruja Wijayamala Singa atau Cik Siti Wan Kembang I (kiri)
dan Wan Kembang atau Cik Siti Wan Kembang II.
Adruja Wijayamala Singa merupakan tokoh pertama yang menggunakan gelaran ‘Cik Siti Wan Kembang’. Menurut sejarah, penduduk Serendah (Seri Indah) Sekebun Bunga telah memberikan gelaran tersebut kepada Adruja sejurus selepas baginda ditabalkan sebagai Raja Perempuan Serendah (Seri Indah) Sekebun Bunga.

Gelaran tersebut telah digunakan semula oleh Wan Kembang (1610-1667) - salah seorang keturunan Raja Bharubhasa (atau Sultan Mahmud Syah), iaitu saudara kandung Adruja. Tokoh yang bernama Wan Kembang ini telah dikenalpasti sebagai ‘Cik Siti Wan Kembang II' oleh golongan sarjana dan sejarawan.

SUMBER RUJUKAN
 • 101 Puteri Dunia Melayu - Sejarah dan Legenda.
 • Pensejarahan Patani.
 • Ahlul-Bait (Keluarga) Rasulullah S.A.W & Kesultanan Melayu.
 • Hikayat Seri Kelantan.
 • Tun Seri Lanang : Sejarah dan Warisan Tokoh Melayu Tradisional.
 • Perkahwinan dan Kekeluargaan Raja-raja Melayu dalam Sejarah Melayu.
 • Kesultanan Melayu Kedah.
 • Laman web Pusat Rujukan Persuratan Melayu @ DBP
 • Institusi Bendahara; Permata Melayu Yang Hilang ; Dinasti Bendahara Johor-Pahang.
 • ‘Jiwa kental Sheikh Mahmud’ - Laman web Berita Harian Online (20/08/2011).

69 comments:

 1. spatutny cerita2 mcm ni kita angkat menjadi cerita rakyat. Kita ptut bangga dgn kewujudan Puteri ini. Tp kn x mustahil kebanyakkan kisah dongeng atau cerita rakyat org Melayu ini ada kebenaran nya. maksud sy berdasarkan kisah benar..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Assalamualaikum.wr.wb. perkenalkan nama saya katiman dari surabaya kerja tki di malaysia, saat menulis ini saya teringat memory masa lalu..saya sangat tergugah hati melihat coretan hati yang bapak tulis. saya jadi teringat tentang masa-masa sulit dulu,karena iktiar dan usaha , seolah2 menjadi dendam bukan lagi motivasi, cuma satu tujuan saya pada saat bagaiman caranya untuk bangkit..singkat kata berbagai macam iktiar dan cara yang saya lalui, mengingat pada saat itu hutang saya 1,2m yang tidak sedikit, belum lagi bunga renternir yang bertambah. karena usaha, kesungguhan hati, akhirnya menemukan jalan /solusi . saya percaya ALLAH ITU TIDAK DIAM MAHA PENYAYANG , cobaan itu bukan lah ujian tapi hadiah yang tersilmut untuk kebahagiaan yang sebenar2nya. Sudah banyak para normal yg kami mintai angka togel cuma MBAH WITJAKSONO yg berhasil memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus. jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH WITJAKSONO di: 0852_2223_1459. ingat kesempatan tidak akan datang untuk yang kedua kalinya
   KLIK-> BOCORAN TOTO MALAYSIA 2D 3D 4D 6D

   Delete
  2. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
   Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

   Delete
  3. Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

   Delete
 2. kisah Adruja bukan cerita dongeng tapi fakta sejarah yang semakin dilupakan... berkenaan cerita rakyat atau kisah dongeng Melayu tu, itu ada benarnya... contohnya, cerita Si Tanggang yang disumpah menjadi batu... itu pun sebenarnya adalah berdasarkan kisah benar... siap masuk surat khabar dan diakui kewujudannya oleh ramai pakar sejarah... :)

  ReplyDelete
 3. patut lah dalam sumber Thai tak ada cerita tentang Kematian '' Phra Ram Khamhaeng '' tragik cara kematian....

  ReplyDelete
 4. Salam, Anonymous (Feb 29, 2012 07:06 PM)!

  Pada pandangan peribadi Penulis, cerita mengenai cara kematian Raja Rama Khamhaeng (ataupun Pho Khun Ram Khamhaeng dalam bahasa Thai) pada asalnya ada dinyatakan di dalam sumber pensejarahan Thai, tetapi kesemua sumber berkenaan telah diubah, dihapus atau disembunyikan oleh pihak kerajaan Thailand.

  Satu perkara yang saudara/i harus tahu ialah - Thailand adalah di antara beberapa buah negara di dunia yang paling banyak memesongkan fakta sejarah. Penulis yakin bahawa ada sesuatu yang mereka sedang sembunyikan dari pengetahuan dunia luar, khususnya dari Malaysia dan juga bangsa Melayu.

  Teruskan setia bersama blog Sejarah Bangsa Melayu Yang Hilang... dan jangan lupa untuk menjadi salah seorang "follower" blog ini! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thailand memesongkan fakta untuk menaikkan jati diri... Mereka ini nampaknya berpandangan jauh. Bagaimana pula dengan kita? Berkompromi fakta sejarah untuk kepentingan orang lain?

   Delete
 5. begitu menarik ceritanya.....teruskan usaha murni anda.

  ReplyDelete
 6. Saya sangat tertarik dengan usaha saudara dengan pengkisahan sejarah yang tidak ada dalam mana-mana buku Sejarah yang dikelaurkan oleh pihak berwajib. Jika ada pun kisah ini diangkat oleh majalah Variasari.
  Teruskan usaha dalam memartabatkan sejarah Melayu.

  ReplyDelete
 7. Assalamu'alaikum.
  Sangat menarik dan saya percaya cerita ini...cuma gambarnya kurang logik. Tak mungkin Adruja dan askar wanitanya tidak tutup aurat jika mereka umat Islam yang sanggup berjihad begitu. Itu mungkin pakaian semasa mereka masih beragama Hindu/Buddha....sekadar memberi pandangan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. kenapa pula tidak mungkin, di awal penubuhan malaysia sendiri wanitanya tidak berhijab. apatah lg dizaman dimana mmg pakaian wanitany begitu? diawal penerimaan islam mmg begitu..

   Delete
 8. salam............

  Cerita puteri adruja....
  Cerita putera allihoo
  Menitis meremang romaku......cerita ni, bukanlah hayalan
  Ia adalah sebuah cerita benar, sebuah epik malayu yang panjang. Sebuah sejarah melayu dipesongkan.
  Sepanjang lautan t'ongkok menyelaras kesemua vanua2 jajahan,menjalar kebawah bayu

  Oh! kina....balu, mercu gunung bangsa melayu.
  Tahniah!.........moderator blog

  ReplyDelete
 9. salam.. menarik cerita n berfakta,mohon untuk share,copy cerita n kisah negeri kelate ni kepada rakyat2 kelate supaya mengetahui salah silah sejarah negeri kelate ni,arap2 tuan punye blog ni tidak keberatan n saya letak source kan blog tuan punya blog,

  dengan harapan tuan punye blog blh update lg cerite negeri kelate ni..

  ReplyDelete
 10. saya suka sangat ceria macam nie,,teruskan post cerita2 macam nie..insyaalah saya akan baca..

  ReplyDelete
 11. @ Anonymous zaman Pra Islam..... memang pakaian macam itu.....

  ReplyDelete
 12. Lo Punya Bahasa Kok Aneh Semua Ya.... Dari Planet Loh Ya....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lo lagi gue ngak mengerti.

   Delete
  2. Aneh..? Kau ni duduk bawah tempurung ke? Yg kau pernah dengar bahasa indon shj ? Haha

   Delete
 13. Sejarah keagungan bangsa biasanya ditimbuskan oleh puak orientalis, Illuminati-Freemason dan juak-juak mereka, supaya anak bangsa tetap terjajah minda mereka

  ReplyDelete
 14. sejarah ini mungkin ada benarnya,saya tertarik dgn cerita ini kerana mungkinkah moyang sy adalah salah seorang daripada rakyat kota Grahi? Bapa pernah menceritakan asal usul kami. suatu ketika dulu moyang sy berasal dr salah satu wilayah d thailand, semua pemimpin, raja dan rakyat melarikan diri dari raja yang sangat zalim sehingga membuka penempatan baru di pelbagai tempat...wallahuallam

  ReplyDelete
 15. alhmdllah..masih ade yg tahu.
  masih ade yg sayang..segala puji bg allah..
  ini cerita btol..bkn dongeng..beberapa fakta wallaualam..
  hanya allah tahu..
  cerita ni sebijik nenek saya cerita dulu..
  de la 2 3 fakta yg saya kena kaji blk..
  ptut la arwah ni dulu cerita,bkn cik siti wan kembang yg potong kepala raja siam tu..seperti didakwa sesetengah pengkaji sejarah.
  tp cik seri paduka pertama(cik siti wan kembang pertama)..
  die de nama gelaran di kelantan,tp saya lupe..ade saye catit,saya kena cr blk..
  bkn cik siti wan kembang pertama..
  name lbih ke gelaran siam tk silap..
  sbb islam mase tu baru bertapak,jd kebudayyan dan sosial masih bertunjangkan kerajaan melayu lama/melyu purba.sampai sekarng negeri2 wilayah belah utara(kedah,kelantan) lbih kpd pengaruh siam.(bukan semua,tp masih ade..org2 kelantan,kedah,perak tahu la kot ape maksudnye..)
  cerita2 ini cerita sebelum kerajaan chermin.
  lepas diorng berundur dr siam,kerajaan chermin de 3 wilayah.
  satu patani..
  dua kelantan..
  tiga kedah..kedah pecah dua.langkawi n perak.(perak tu dr anak raja kedah la)
  kerajaan kelantan dipanggil dgn raja jembal,yg terbentuk oleh/dizaman puteri saadong.(saya ringaskan sahaja..sejarahnye panjang,tp boleh dikaji/dirujuk)
  walau begitu,masih dlm sanad yg sama(iaitu keturunan mereka).walau cik siti wan kembang tiada zuriat,puteri saadong yg di bela itu adalah anak saudara beliau sendiri.dr darah daging yg sama.
  ramai datuk nenek(dr kturunan nik/wan/tengku) kita de cite..rmai yg tukar nama sbb lari masa zaman perang ngan siam suatu masa dulu..de yg tuka nama nk sembunyi identiti..dan len2..byak kisah dan sejarah yg berbeza2.
  saudara saudari sekalian..
  inilah perangnye..memang de perang2 selepas itu di zaman2 pemerintahan berbeza selepasnye.
  tp inilah sumpah asal siam tuk serang kerajaan selatan(kelantan/patani/kedah).
  de dlm kitab2 lama siam..selagi tk balas dendam,mereka percaya roh raja mereka sampai bila2 tk tenang.(org siam ni dulu2 percaya darjat raja tu bwh seekkkkkkeettt je dr tuhan)sampai skrng masih bersujud.sampai ke lantai..
  jd diorng istihar akan perang sampai janji2 itu terlunas..perang dulu2 bkn stakat perpedang,tp juga ngan ilmu sihir(sihir siam).sbb tu org sana lari lintas sempadan.sbb d pagarkan sempadan jajahan oleh org dulu2 'di beberapa tanah keras sepanjang sempadan wilayah'untuk tawarkan sihir tu.tujuan mereka tukar nama supaya sihir2 tu tidak boleh tepat "dituju' dr sana..
  sbb tu sampai skrng,klu nak pkai sihir siam ni,lg mujarab klu bomoh siam tu sendri 'langkah tanah'dan sihir tu di lakukan dr sini.klu dr sana pun boleh,tp kurang berkesan.klu tak oleh org dulu2 yg nak jaga anak cucu mereka(keturunan mereka)..dah lama di pedajalkan raja2 melayu ngan sihir2 dr sana.
  cik paduka ni juga di kisahkan ilmunye tinggi dgn izin allah..klu tk,tkkan terpenggal kepala raja siam tu.tp ilmu tu wallahhualam la..tk perlu saya kisahkan kat sini..pd org lama2 yg tahu tu,diorng tahu la.kpd yg tk tahu tu,jgn la di cr..
  sejarahnya article ni betul..die tkde zuriat(merujuk cik siti wan kembang pertama/adruja wijayalmala singa).nenek ckp die de kubur kat siam sana..die tkpenah tngok.tp de org yg masih tahu.keturunan kite yg menetap di sana.
  saya sekadar berkongsi..bnyak lagi boleh di kongsi..lain kali la insyaalah.
  nk 'akad baqa' lebih2 bdiri bulu roma.dah la dok jauh dr keluarga.nanti la bila dah blk malaysia,juruk ngan org lama2 biar soheh..boleh la saya kongsi lg kpd yg berminat nak tahu.
  maaf kalau de terkasar bahasa.

  #tkyah nak pakai nama2 la ek..hamba allah

  ReplyDelete
 16. aneh ya masih di beri Gelar Dewi Durga..katanya memeluk Islam...Belum lagi kenyataan baru Belakangan setelah Saudara2nya memegang Pemerindah Berganti Nama dengan Nama yang Nyata2 Islam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nama yang bertentangan dengan saranan Islam tu contohnya seperti KARTONO, KARTOLO, KARNO, BAMBAN, KARTINI, KARTO dsb yang kotor dan hina berunsur HINDU+BUDDHA yang terdapat dalam bahasa Jawa dari campuran bahasa India kuno (hindu), Indocina (buddha) dan Austronesia. Begitu juga dengan amalan budaya HINDU+BUDAHA yang terdapat dalam tarian jawa, manahora, kuda lumping, wayang kulit dsb. Selain dari taksub pada nasab bapa yang melampaui Rasulallah SAW yang mengutamakan Ahlul-Bait dari nasab rumah menyimpan solbi iaitu Nasab Matrilineal=Nasab Ibu dari Isteri-isteri, puteri-puteri, cucunda-cucunfa perempuan, cicit-cicit perempuan Rasulallah SAW dan seterusnya yang melahirkan Putera Ahlul-Bait. Sedangkan telah jelas Nasab bapa terputus di dunia dan sekadar salasilah keluarga /bani/bin/binti/ibni sahaja tidak seperti Nasab ibu yang dibawa kemati srpertimana apabila dibacakan talkin pada simati akan disebutkan simati bin/binti IBU simati.

   Delete
 17. Tahniah kepada penulis,teruskan menulis tentang bangsa melayu kita.

  ReplyDelete
 18. maknanya Cik Siti Wan Kembang I bukan asal/ lahir di Kelantan la..

  ReplyDelete
 19. Ratu Langksuka, Sang Nila Utama, Parameswara, Kerajaan Medang Kamulan, Medang Gana, Kalatana/Tana Kala, Raktamrittika, Wijaya Mala dan Gangga Nagara bukan Hindu mahupun Buddha...semuanya Brahma. Yg hindu tu kerajaan Rajendra Chola, manakala Kerajaan Matharram dan Majapahit pula Hindu+Budha. Menurut riwayat Raja Agung Iskandar Zulkarnaen atas wahyu Allah Ibu Qenthurah isteri ke3 Nabi Ibrahim AS diarahkan supaya membawa 6 putera merka ke penghujung daratan, tanah yg dikelilingi pulau pulau dan bencana besar (tanah yg dijanjikan) untuk mengembangkan Ajaran Ibrahim/Brahma dan di suatu ketika nanti di tanah itu akan muncul pemerintah dan kerajaan besar. Putera putera Ibrahim akhirnya diangkat menjadi Raja dan melantik Ibu Qenthurah menjadi Ratu Suci Agung. Warisan cucu cicit Putera putera Qenthueah di zaman Srivijaya dan para penggantinya terus dan tetap mengekalkan kosepsi 1RATU AGUNG, 1 MAHARAJA dan 1 RAJA DARATAN serta 4 RAJA KECIL di pulau pulau besar hinggalah ke zaman Parameswara slepas kerajaan besar Melayu berpecah 2 apabila Maharaja Jayawar pengganti Sanjaya berkahwin Puteri Maharaja Hindu+Buddha.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanya Khidir apa tu Brahma...?sila perjelaskan klu bukan Hindu mahupun Buddha...?

   Delete
 20. Sangat menarik.Saya pencinta hikayat melayu.Saya mohon share di facebook dan blog saya..

  ReplyDelete
 21. saya mohon copy sejarah melayu... trima kasih

  ReplyDelete
 22. ASSALAM...
  sangat menarik...terima kasih saya ucapkan pada admin...
  ibu saya pernah bercerita...ade 2,3 orang pengamal perubatan telah memberitahu ibu saya bahawa ibu saya ade darah di raja dari keturunan cik siti wan kembang...sehinggalah 3 tahun lepas ade seorang pengamal perubatan memberitahu cerita yang sama berserta bilangan adik beradik cik siti wan kembang...semua cerita hampir sama seperti di atas..cuma ibu saya diberitahu bukan dari cik siti wan kembang(sebab mmg x de anak)...ibu saya dari darah adik beradik perempuan yg lain...
  dulu saya x percaya sangat...skarang saya percaya...TERIMA KASIH

  ReplyDelete
 23. Ada ke sape sape yg bleh menghuraikan tentang hubung-kait antara KERAJAAN MERDALONG dengan KERAJAAN MEDANG(MErDAloNG) KAMULAN dan GANA serata kaitannya dengan KERAJAAN MEDANG (KAMULAN/GANA) di Tanah Jawa. Tq.

  ReplyDelete
 24. DULUNYA AKU TIDAK PERCAYA SAMA BANTUAN DARI PERAMAL TOGEL,TAPI SEKARANG AKU SUDAH PERCAYA KARENA SAYA SUDAH MEMBUKTIKAN SENDIRI.BAHWA ANGKA YANG DI BERIKAN [4D] BENAR-BENAR TEMBUS [100%] ALHAMDUHLILLAH DAPAT [95] JUTA.DAN SAYA SELAKU PEMAIN TOGEL,DAN KEPERCAYAAN ITU ADALAH SUATU KEMENANGAN DAN SAAT SEKARANG SAYA TEMUKAN ORANG YANG BISA MENGELUARKAN ANGKA TEMBUS YAITU AKI-MINTANG....JIKA ANDA YAKIN DAN PERCAYA NAMANYA ANGKA TEMBUS ANDA BISA HUBUNGI LANSUNG AKI-MINTANG DI NOMOR[-085-242-379-777-] SAYA SUDAH BUKTIKAN SENDIRI ANGKA TEMBUSNYA*************TERIMAH KASIH##########

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bicaralah soal sejarah melayu..apa ni peramal peramal.

   Delete
  2. Judi dan syirik itu haram... Islam ke ni?

   Delete
 25. waa sungguh islamik ya wanita-wanita dikedah waktu itu mengamalkan budaya-budaya buddha tapi islam oo bijok2 mu sembang oo sembang lebat la memanipulasikan bukti yang tidak kukuh dan tidak jelas dianggap sebagai fakta nak bagi cantik sikit cerita sedap kononnya untuk menguatkan hujah yang tak berapa nak kuat.haha bahasa menunjukkan bangsa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Di kelantan banyak sekali gmbar gmbar spt dlm tulisan encik ini. Sy percaya bkn kbtulan shj. Ada cerita disebaliknya. Cuba lawati kelantan dan cari gambar che wan kembang..saran saya

   Delete
  2. org membina sejarah melayu dia complent..cakap pe org tranung mungkin..Wat malu sunggoh..btw..diriku sungguh Sedih melihat bangsaku terjajah..sehingga sekarang!!!..ap yg telah berlaku Di selatan Thai...

   Delete
 26. Kita sama-sama berbincang sejarah dulu yg semakin dilupakan. Mungkin benar ada fakta atau ada dongengan. Namun kesal ada sesetengah pihak cuba memperlekehkan usaha ini. Jika tidak mahu membantu lebih baik berdiam diri daripada menghina usaha orang lain.

  ReplyDelete
 27. Tahniah atas penjelasan sejarah Melayu Lama yg sebelum ini saya hanya dengar samar samar sahaja dari ninda saya yang berketurunan orang Istana dari Perlis Indera Kayangan. Ada juga sedikit petua petua yang diperturunkan kpd kami anak cucunya tentang amalan memerangi musuh utk wanita tapi oleh sebab saya tidak mengambil ijazah nya maka ia nya hilang begitu sahaja. Yang saya dengar dari cerita cerita bonda saya, hanyalah satu petua untuk menggerunkan penjenayah sekiranya berdepan dgn lawan, itupun saya dah lupa jampi mentera yang sepatut dibaca dan diikat semat pada kain batik yang disingkatkan hingga ke lutut yg dipakai dgn celana (seluar panjang). Kalau ada keris kecil selalunya ia disematkan di sanggul rambut. Semasa di ceritakan oleh bonda kami, kami hanya mampu ternga nga dan tidak mengambil berat sangat kerana kami tidak pernah terbaca tentang sejarah Melayu yang gah ini. Wallahualam bis sawab. nama pena Wan Kintan Kencana

  ReplyDelete
 28. Saya mengikuti penceritaan Sejarah Melayu ini dengan teliti. dan membaca karektor serta peribadi Puteri Adruja yang berketurunan Ayahanda Demang Lebar Daun, iaitu tegas dan garang, saya sangat setuju. Memang semua perempuan keturunan dari Demang Lebar Daun tegas dan garang. Terbukti sehingga kini. Ini adalah ciri-ciri utama didalam keperibadian mereka daripada keturunan ini.

  anakanda, Puteri Mawar Merah.

  ReplyDelete
 29. As salam.. Wah saya berbangga bila baca sejarah ni.. Patut KRU atau mana2 pihak buat filem.pasal cerita.ni.. Pasti megagumkan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. hal yg tidak pernah terbayangkan kini menjadi kenyataan,dengan keluarga saya untuk AKY SANTORO kami ucapkan banyak terimah kasih karna berkat BANTUAN AKY SANTORO ALHAMDULILLAH keluarga kami bisa lepas dari segala HUTANG HUTANG. karna nomor togel yang di berikan KY SANTORO YAITU-4D. nya BENAR BENAR TERBUKTI TEMBUS 100% DAN SAYA MEMENANGKAN.125 juta.ALLHAMDULILLAH saya bisa menutupi semua tuhang hutang saya.dan MOTOR saya yg dulunya aku gadaikan,kini sudah di tebus kembali.dan kami juga sudah membuka usaha kecil kecilan,kami tidak menduga KY SANTORO TELAH MERUBAH NASIB KAMI DALAM SEKEJAP.dan hanya AKY SANTORO Lah DUKUN TOGEL YANG PALING BERSEJARAH DI KELUARGA KAMI.ini adalah benar benar kisah nyata dari saya.dan saya tidak malu menceritakannya.semua tentang kesusahan yg perna saya jalani.karna di situlah saya mulai berfikir bahwa mungkin masih banyak saudara kami yg membutuhkan bantuan seperti saya.yang ingin seperti saya silahkan hub AKY SANTORO DI NOMOR(_0823_1294_9955_)Atau KLIK DISINI   DI JAMIN 100% TEMBUS.JIKA ANDA PENUH KEPERCAYAAN DAN KEYAKINAN SILAHKAN ANDA BUKTIKAN SENDIRI.DAN SAYA SANGAT YAKIN BAHWA ANGKA GHOIB YANG DI BERIKAN KY SANTORO DAPAT MERUBAH NASIB ANDA SEPERTI SAYA.SEBELUMNYA SAYA MOHON MAAF KALAU ADA PERKATAAN SAYA YANG KURANG SOPAN.TOLONG DI MAAF KAN.TERIMAH KASIH.THANK'Z ROOMX ZHOBATH.!!!

   Delete
 30. Nope... Memang Dari dulu lagi ka dah Ada ayat haram jadah tu.... Mohon pencerahan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ye memang ada. Kalau baca buku cerita cerita rakyat bertulisan jawi memang ada cth dalam cerita Si Luncai dan cerita Pak Kadok. Dalam kamus Melayu lama pun ada perkataan itu cuma tidak manis digunakan. Ia biasa digunakan apabila terlalu marah kepada seseorang atau sebagai sumpah seranah semata.

   Delete
 31. Cantik nama Melayu lama, semoga generasi akan datang menggunakan nama Melayu lama untuk pengekalan budaya kita yang indah. Dan saya tak rasa budaya utara seperti Kelantan dan Kedah mempunyai pengaruh Siam ini kerana kekuatan Langkasuka dan Sriwijaya sebagai negera beradat dan berdaulat tentunya mempunyai budaya tersendiri bahkan mempengaruh budaya Siam itu sendiri, lihat peta wilayah Langkasuka sebelum ditakluk Siam. Orang Melayu lama memegang prinsip "biar mati anak jangan mati adat" dan juga prinsip "Budaya disanjung Agama dijunjung" berlainan Melayu Moden yang semakin menular pengAraban bangsa ni walaupun Arab itu bukan semuanya Islam. Pakaian Melayu pun semakin tidak mendapat tempat dan barangsiapa yang menari tarian budaya dengan pemakaian baju budaya kita semakin dihina dan diminta tukar. Sedangkan negara kita diperintah ulama sejak sekian lama dan penghijrahan Mubaligh Islam dahulu tidak mengubah budaya Melayu itu sendiri bahkan memberi ruang supaya budaya, adat dan agama menjadi selari.

  ReplyDelete
 32. Terima Kasih atasperkongsiankisah pesan serta kabar ibarat. IKTBAR , mnfaat. Mohon izin halallah yg telahsayanaca tadi ,mohon juga izin pendahulu terhadap yg nanti2nya yg juga In Sha Allah baca lagi & lagi. UCAP hormat salamDOA beserta terima kasih cumalah dr hampa yg menumpang balik & lalu..Tuan dalam rahmat jaga Allah selalu..salam tuan , tuan guru.

  ReplyDelete
 33. Dari jawa sang sufi dan satria menakluk sampai ke bumi kita tanah melayu..kita semua bersaudara..di alam kubur tiada di tanya apa negara mu
  Namun pasti
  Di tanya
  Siapa tuhan mu

  Alif lam mim

  ReplyDelete
 34. Assalaam. " Sesungguhnya arak, judi & dan riba itu haram". Tolong jangan gunakan saluran ini untuk kepentingan duniawi. Wallahualam.

  ReplyDelete
 35. Menarik sungguh ceritanya. Teruskan menyelongkar kisah-kisah yang sudah terpendam agar dapat dihebahkan. Jauh ke atas lagi sempadan negeri melayu dahulu. Sayang sekali andai generasi sekarang tidak menyedarinya. Mempertahankan agama & pertiwi.

  ReplyDelete
 36. Menarik sungguh ceritanya. Teruskan menyelongkar kisah-kisah yang sudah terpendam agar dapat dihebahkan. Jauh ke atas lagi sempadan negeri melayu dahulu. Sayang sekali andai generasi sekarang tidak menyedarinya. Mempertahankan agama & pertiwi.

  ReplyDelete
 37. Hebat! Mmg ini yg sy tercari-cari dari dahulu lagi..

  ReplyDelete
 38. Hebat! Mmg ini yg sy tercari-cari dari dahulu lagi..

  ReplyDelete
 39. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 40. tahniah saya ucapkan kepada penulis, jln penceritaan yang bagus dpt menaikkan jati diri identiti agama dan bangsa. seperti mana yang telah maklum byk fakta sejarah yang telah diubah atau disorok oleh orentalis barat. cerita ini bkn dogeng semata. ia adalah benar. amat diperlukan pakar dan mengkaji sejarah yang benar dari kalangan kita sendiri dengan bijaksana dan cerah mata hati untuk merungkai rahsia sejarah asal usul tanah ini dan titihannya.
  saya percaya ada sesuatu kebenaran yang besar yang tersembunyi disebalik rahsia semua ini. tanah ini bukan sebarang tanah dan bangsanya juga bukan sekadar bangsa ada perancangan dari yang Esa. Semoga kita kembali seperti mana zaman kegemilangan datuk nenek kita dahulu.

  ReplyDelete
 41. Terbaik le citer ni, terus kan niat murni ni, x kan Melayu hilang di dunia.

  ReplyDelete
 42. kalau buat filem pasti meletup

  ReplyDelete
 43. Trimas kena berkongsi cerita nenek moyang kita. Syabas Dan tahniah

  ReplyDelete
 44. Assalamualaikum dan Salam Sejatra

  senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang Pengusaha Butik, kini saya gulung tikar akibat di tipu teman sendiri, ditengah tagihan utang yg menumpuk, Suami pun meninggalkan saya, dan ditengah himpitan ekonomi seperti ini, saya coba buka internet untuk cari lowongan kerja, dan secara tdk sengaja sy liat situs pesugihan AKI SYEH MAULANA, awalnya saya ragu dan tidak percaya, tapi setelah saya lihat pembuktian di Website/situnya Saya pun langsug hubungi beliau dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari Alhamdulilah Ternyata benar benar terbukti dan 700jt yang saya minta benar benar ada di tangan saya, semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, Jadi teman2 yg dalam ke susahan jgn pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha. AKI MAULANA adalah guru spiritual terkenal di indonesia yg bisa melakukan ritual ghaib seperti:
  1.Pesugihan bank ghaib
  2.Ritual tembus togel/lottrey
  3.Transfer janin
  4.Pelaris usaha, jodoh DLL
  jika anda ingin mengubah nasib seperti saya silahkan ☎ ((0823-2159-4488)) ATAU KLIK DISINI PESUGIHAN DUNIA GHAIB

  ReplyDelete
 45. izan@feldaglobal.comSeptember 16, 2017 at 9:21 AM

  As salam;
  Di Kolej Tunku Kurshiah pelajar2 dibahagikan kpd 4 rumah...yg dinamakan mengikut tokoh wanita Melayu dlm sejarah ia itu Mahsuri, Tun Fatimah, Selendang Delima dan Siti Zawiah. Sayangnya kami kami tidak tahu siapa Selendang Delima dan Siti Zawiah jadi apa2 maklumat yg tuan boleh kongsikan dgn kami amat kami hargai.Terima kasih.

  ReplyDelete
 46. terima kasih ...sangat menarik maklumat ini dalam proses saya menulis buku cerita kanak kanak nanti .semoga bangsa Melayu terus ingat akan kekuatannya...rupanya serikandi wanita jarang sekali ditonjolkan ...
  mungkin kerna takut akan kehebatan wanita ?

  ReplyDelete
 47. Replies
  1. https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

   Web: almawaddah.info

   Salam


   Kepada:

    

   Redaksi, rektor dan para akademik


   Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Sahih Muslim mengenai sahabat yang disembunyikan daripada pengetahuan umum di Nusantara.


   Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

   Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


   Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan

   Delete
 48. http://reretaipan88.blogspot.com/2018/06/hallo-sahabat-taipanqq-semua.html
  http://reretaipan88.blogspot.com/2018/06/asiataipan-taipanqq-taipanbiru-menu.html

  Taipanbiru
  TAIPANBIRU . COM | QQTAIPAN .NET | ASIATAIPAN . COM |
  -KARTU BOLEH BANDING, SERVICE JANGAN TANDING !-
  Jangan Menunda Kemenangan Bermain Anda ! Segera Daftarkan User ID terbaik nya & Mainkan Kartu Bagusnya.
  Dengan minimal Deposit hanya Rp 20.000,-
  1 user ID sudah bisa bermain 8 Permainan.
  BandarQ
  AduQ
  Capsasusun
  Domino99
  Poker
  BandarPoker
  Sakong
  Bandar66

  Kami juga akan memudahkan anda untuk pembuatan ID dengan registrasi secara gratis.
  Untuk proses DEPO & WITHDRAW langsung ditangani oleh
  customer service kami yang profesional dan ramah.
  NO SYSTEM ROBOT!!! 100 % PLAYER Vs PLAYER
  Anda Juga Dapat Memainkannya Via Android / IPhone / IPad
  Untuk info lebih jelas silahkan hubungi CS kami-Online 24jam !!
  • WA: +62 813 8217 0873
  • BB : D60E4A61

  Daftar taipanqq

  Taipanqq

  taipanqq.com

  Agen BandarQ

  Kartu Online

  Taipan1945

  Judi Online

  AgenSakong

  ReplyDelete